KKTC HAKKINDA

Akdeniz’in en büyük üçüncü adasi ve Anadolu’nun 65 km güneyinde yer aliyor. Tarihin her döneminde, stratejik, politik, ticari ve dini sebeplerden dolayi her zaman için arzu edien ve cazibesini yitirmeyen bir ada olmus Kibris. Türkiye‘de Yesil ada, Yavru vatan ya da Cennet ada diye de taniniyor.Sahane Akdeniz manzarasi ve plajlari ile aileler ve her yastan çiftler için ideal bir tatil ülkesi. Kuzey Kibris’in en büyük gelirlerinden biri olan turizmin ülkede önemli bir yeri var. Ülke iklimi tüm yil boyunca tatil için uygun. Muhtesem doga, endemik bitki ve hayvan türleri, Akdeniz boyunca uzanan plajlar, kültür ve tarih ile yogrulmus bir zenginligin ürünü.

Kibris mitolojik güzel Afrodit’in yani Yunan ask ve tutkunun tanriçasi dogum yeri. Afrodit tanriçalik mertebesine yükselmeden önce bati Kibris’in baskenti Paphos’un yanindaki bir adada dogup büyümüs.1974’den beri Kibris, Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrilmis. Ayrilma sebebi de Atina hükümetinin desteklemis oldugu askeri darbe sirasinda Türklerin ayaklanmasi. Ada’nin Kuzey kismi çogunlukla Kibrisli Türklere, Güney kismi ise Kibrisli Yunanlara ait.Sinir çizgisi Morphou’dan Nicosia’ya ve oradan Famagusta’ya kadar gidiyor. Yesil çizgi adini verdikleri bölge ve Birlesmis Milletler tarafindan tampon bölge olarak belirlenmis. Halen Kuzey ve Güney Kibris arasinda politik sürtüsme devam ediyor olsa da sinir geçislerinde bir problem yasanmiyor.

Medeniyetlerin baskenti Lefkosa ve turizm incisi Girne Lefkosa’da, Lüzinyanlardan Venediklilere, Osmanlidan Ingilizlere kadar tüm medeniyetlerin izlerine rastlamaniz mümkün. Roma dönemine ait birçok kale, tiyatro, saray, villa gibi arkeolojik kalintilara da ev sahipligi yapiyor.

Afrika, Asya ve Avrupa‘nin kesistigi noktada yer alan Kibris, 1960 Zürih Anlasmasi ile bagimsizligina kavustu. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise resmen 1983 yilinda kuruldu. Kiyilarinin toplam uzunlugu 780 km’yi buluyor. En önemli yerlesim birimleri, baskent Lefkosa, Girne, Gazi Magosa ve Güzelyurt olarak biliniyor. Kibrisin nüfusu 313.626 ve 3.355 km2 lik alana sahip (Kibris adasinin %36.5’i). Tamamen Akdeniz iklimi hakim, yazlar sicak ve kurak, kislar serin geçer.

Kibris, yurtdisi tatili için en kolay, en yakin ve cazip turistik adalardan birisi. Akdeniz günesi altinda parildayan tertemiz sulari ve sakin upuzun kumsallariyla deniz, kum, günes ve gece hayati için çok sey vadediyor. Geçmis uygarliklarin zenginlikleriyle dolu tarihiyle de ilgi çekici bir yer. Dogal güzellikleri ve Akdeniz mutfaginin lezzetleriyle de bastan çikarici bir tatil yeri.Kibris bozulmamis dogal güzellikleri, essiz tarihi zenginlikleri ile Akdeniz’de cennet bir ada. Ada orkideleri, endemik bitkileri, Karpaz Milli Parki’ndaki yabani esekleri, uçsuz bucaksiz kumsallari, Caretta Caretta’lari ve Chelonia Mydos ile doga harikalarini sevenler için de ideal bir destinasyon olarak öne çikiyor. Her yil Kibris’i yaklasik 2 milyon turist ziyaret ediyor.

Girne, Akdeniz’in en gizemli ve güzel sehirlerinden birisi. Konumu, tarihi ve dogal güzellikleriyle birlikte çok özel bir sehir oldugunu hissettiriyor. Turistik tesislerin en yo- gun oldugu bu sehirde dinlendirici bir tatil ve buna eslik eden; tarihi limani, Girne Kalesi, Batik Gemi Müzesi, St. Hilarion Kalesi ve Bellapais Manastiri gezilebilir.

TRAFIK KURALLARI

Ingiliz kültürü etkisinde uzun süre kalmis Kibris’ta trafik soldan akiyor. Turistlerin kalitesiz yol ve sürüs standartlarindan ve çok pis yollardan dolayi fazlasiyla yakindiklari sikça duyuluyor.Ada içerisindeki diger bölgelerle karayolu baglantisi ve otobüsler bulunuyor. Adada belirgin mevsimlik özellikleriyle yogun bir Akdeniz iklimi görülüyor. Yazlar sicak ve kurak, kislar yagmurlu ve oldukça degisken geçiyor.

KIBRIS PARA BIRIMI

Kuzey Kibris Türk Lirasi kullaniyor. 1 Ocak 2008 itibariyle Güney Kibris’in resmi para birimi Euro oldu. Hemen hemen tüm bankalar yaygin olarak kullanilan tüm para birimlerini çevirebiliyor. Türk Lirasi, Euro ve Sterlin kullanilabiliyor.

KIBRIS VIZE

Kuzey Kibris’a turistik giris için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaslari Kibris’a sadece nüfus cüzdanlariyla giris yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylik süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrica kalis tarihinizden en az 3 ay sonrasina kadar geçerli bir pasaportunuz olmasi gerekiyor.Avrupa Birligi, ABD, Kanada, Meksika, Japonya, Isviçre, Norveç, Israil, Pakistan, Azerbaycan, Avusturalya ve Yeni Zelanda vatandaslari ülkeye giris yaparken havalimaninda vize alabiliyorlar. Diger ülke vatandaslari elçilik veya temsilci ofisleriyle görüsüp vize alabilirler.
Avrupa Birligi üyesi vatandaslar Güney Kibris’a girislerinde 3 aylik süreyle vizeye ihtiyaçlari yoktur. Diger ülke vatandaslari içinse; Avrupa Birliginde vize rejimi Güney Kibris için de geçerlidir. Güney Kibris’a ise pasaport kullanmadan giren bazi ülkeler de mevcut. Norveç, Lihtenstayn, Isviçre ve Izlanda gibi. Bu ülke vatandaslari kimlik kartlarini gösterip giris yapabiliyorlar.Kibris ayni Ingiltere’de oldugu gibi 3 girisli 240 voltluk prizleri kullaniyor. Yeni binalarda bazen 2 pinli priziler varken özellikle eski binalarda 3 pinli adaptör gerekebiliyor.Her mevsim ziyaret edebileceginiz Kibris, dolu dolu bir tatil geçirmeniz için denizi, dogasi ve tarihi ile birçok seçenek sunuyor.
Üstelik her bütçeye uygun Kibris otelleri bulmak da mümkün.Akdeniz’in en Akdenizlisi olan bu cennet ülkeye yapilacak yolculuk, sizlere 10.000 yillik medeniyetlerin tanikligini yapan tarihin izlerini, kültürel mirasin etkileyici dokusunu ve dogal zenginligini yilin farkli zamanlarinda muhtesem bir sekilde sunuyor.

KUZEY KIBRIS’IN RESMI TATIL GÜNLERI

  • 1 Ocak – Yilbasi
  •  23 Nisan – Çocuk Bayrami
  •  1 May – Gençlik ve Spor Bayrami
  •  20 Temmuz – Baris ve Özgürlük Bayrami
  • 1 Agustos – TMT Kurulusu
  •  30 Agustos – Zafer Bayrami
  • 29 Ekim – Cumhuriyet Bayrami
  • 15 Kasim – Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetin Kurulusu
  • DD

    DDD